FAQ / Informacion i dobishëm

Përgjigjet e pyetjeve të bëra shpesh në lidhje me të drejtën penale

A kam vërtet nevojë për një avokat mbrojtës penal?

!
"

Definitivisht po!

Si i akuzuar keni të bëni me policë, prokurorë dhe gjyqtarë që prej vitesh janë përfshirë në procedim penal. Nëse janë paratë tuaja ose liria juaj, a nuk do të merrnit një lojtar me përvojë në fushë në vend që pothuajse me siguri të humbisni vetë?

Kjo vlen edhe nëse keni kryer krimet dhe dëshironi të rrëfeni. Një avokat mbrojtës penal fillimisht mund të kontrollojë situatën; A ka ndonjë justifikim të mundshëm apo ka mbrojtje të tjera? Ju gjithashtu nuk duhet të injoroni nevojën për të gjetur arsye për të ulur dënimin tuaj në mënyrë që të zvogëloni dënimin tuaj.

Dhe fraza popullore e gjyqtarit penal për të pandehurin mohues është zakonisht: "Ti mund të thuash çfarë të duash këtu, por ne nuk duhet të besojmë gjithçka".

Duke pasur parasysh këtë humor të përgjithshëm, a doni të uleni vetëm në sallën e gjyqit?

Ti e kupton se nuk duhet të mbrohesh patjetër!

Si mund të gjej një avokat të mirë penal?

!
"

Në një kuptim figurativ: "Duke mos i riparuar këpucët tuaja të thyera në furrë buke"

Pra, para së gjithash, gjeni një avokat i cili është i specializuar në të drejtën penale. Këta janë zakonisht avokatë të specializuar në të drejtën penale. Por çfarë dobie keni nëse ky specialist është gjithashtu specialist në të drejtën e qirave, të drejtën e punës, të drejtën familjare dhe të drejtën sociale?

Edhe pas gati 25 vitesh ushtrim ekskluzivisht të mbrojtjes penale, nuk mund të them se kam mbaruar mësimin. Prandaj them: Nuk mund të bësh kaq shumë “mirë”. Kjo është arsyeja pse ju nuk shkoni te avokati që së fundi e mori divorcin tuaj kaq bukur me një çështje penale. Sepse ka të bëjë me lirinë tuaj dhe një gjobë ndonjëherë mund të përfshijë shuma të konsiderueshme.

Nëse jeni ende duke kërkuar për një avokat të mirë penal, më telefononi. Kontakti i drejtpërdrejtë Avantazhi im i madh është aksesueshmëria ime. Çfarë dobie keni nëse flisni vetëm me avokatin e mirë të mbrojtjes penale për 14 ditë, por nuk merrni një takim? Një çështje penale në vazhdim mund të jetë jashtëzakonisht stresuese; klienti i papërvojë zakonisht ka shumë pyetje. Këto duhet të marrin përgjigje!

A duhet të debatojë gjithmonë avokati mbrojtës? (…të jesh një avokat i mirë…)

!
"
"Ai që di kur të luftojë dhe kur jo, do të fitojë." – Sun Tzu

Kjo është arsyeja pse kundërshtimi i lexuar shpesh se avokati i heshtur në seancën kryesore nuk është i mirë nuk është gjithmonë i saktë. Nëse - dhe klientët e mi janë - klienti është i informuar paraprakisht, ai e di se avokati i mirë i mbrojtjes penale ndërhyn vetëm kur gjërat i shkojnë keq. Nëse jam i qetë në një negociatë, gjërat duken mirë.

Shkathtësia dhe pasqyra strategjike - të menduarit jashtë kutisë dhe duke parashikuar hapat ligjorë si përgjigje - kjo është puna e një avokati të mirë të mbrojtjes penale! Si një shahist i mirë. Kjo është arsyeja pse vitet e përvojës janë kaq të rëndësishme.

Zbatimi i normave juridike përbën vetëm një pjesë të vogël të veprimtarisë.

Vite më parë mbrojta një grabitës banke të përsëritur (klienti tani ka vdekur; gjyqtarët janë jashtë detyrës). Ai u arrestua në flagrancë. Pas disa muajsh qëndrimi në paraburgim, filloi seanca kryesore. Gjykata nuk ka urdhëruar ekspertizë pavarësisht se janë plotësuar kushtet për paraburgim.

Për të shpjeguar: Kur caktohet ndalimi parandalues, pas dhënies së dënimit aktual, kryesi më pas urdhërohet të ndalohet për një kohë të pacaktuar bazuar në rrezikshmërinë e tij. Ai rregullohet me ligj në nenet 66 e më pas të Kodit Penal.

Prandaj ishte e qartë se ne do të kalonim në heshtje dhe shpejt seancën kryesore. Dëshmitarët nuk u thirrën me iniciativën time; klienti pranoi plotësisht se akuza ishte e saktë. Deri 1 minutë para mbylljes së seancës së provave, kisha thënë vetëm një fjali: “Mirëmëngjes”.

Më pas, ...vlerësuesi thekson se janë plotësuar kërkesat për paraburgim parandalues!

Mendoj se kryetari i trupit gjykues ende e mban mend se sa i mërzitur isha, si e hoqa mantelin i indinjuar dhe e hodha në tavolinë; Duke folur për trajtim çnjerëzor dhe sundim të ligjit, pas gati 6 muajsh paraburgim, për të kërcënuar me paraburgim një minutë para mbylljes së provave.

Dhoma u zhduk për gjysmë ore për të diskutuar dhe seanca kryesore u mbyll. Sigurisht që kishte më shumë dënime - por jo paraburgim parandalues!

Klienti e kuptoi këtë dhe u përgatit.

Si të sillem derisa të kem folur me një avokat mbrojtës?

!
"

Derisa fola me avokatin tim: hesht, prandaj “hesht”!

I akuzuari ka të drejtë të hesht. Në çdo fazë të procedurës penale. Nëse nuk keni punësuar një avokat mbrojtës penal dhe atij i është dhënë akses në dosjet, mos jepni asnjë informacion për personin ose çështjen vetë.

Të akuzuarit tashmë janë dënuar sepse me nxitim kanë deklaruar gjatë shpalljes së fletarrestit: “Unë jam personi i përmendur në fletarrest”.

Ka edhe dënime të shumta sepse të akuzuarit (të cilët më parë njiheshin vetëm përmes vëzhgimit të telekomunikacionit) ngritën zërin në polici apo gjykatës.

Bashkëpunëtori i një klienti u dënua pasi iu përgjigj pyetjes së padëmshme: "A janë ato xhinset tuaja?" Gjatë seancës kryesore, u bë një raport tekstili për të krahasuar vetitë e rrudhave të xhinseve të tij me ato në fotot e vëzhgimit të një grabitjeje bankare. Ai u dënua.

Kur duhet të kontaktoj një avokat mbrojtës penal?

!
"
Përgjigje: Dje

Sa më shpejt që të jetë e mundur, d.m.th kur prisni që të fillojë një procedim penal kundër jush. Ju mund t'i nënshtroheni një kontrolli apo edhe arrestimi pa qenë nevoja të dëgjoheni më parë.

Më së voni kur të keni marrë formularin e intervistës në polici ose veçanërisht kur të jetë dorëzuar aktakuza.

Çfarë do të thotë në të vërtetë "deklarata kundrejt deklaratës"?

!
"
Kryesisht: Asgjë!

Fatkeqësisht, nuk është shaka: Situata që ndodh shumë shpesh në të cilën i pandehuri inkriminohet vetëm nga një dëshmitar nuk çon automatikisht në rezultatin e dëshiruar: dëshmi kundër dëshmisë me pasojë lirimin e të pandehurit.

Por pse jo?

Përgjigje: Kjo është për shkak të vlerësimit të lirë të provave nga gjykata.

Gjyqtari penal është i lirë në vlerësimin e provave, ose siç formulon § 261 StPO: Gjykata vendos për rezultatin e marrjes së provave “sipas bindjes së saj të lirë, të nxjerrë nga tërësia e gjykimit”.

Vetëm nëse gjyqtari nuk bindet nga dëshmia e dëshmitarit të akuzës, lind situata e dëshmisë kundër dëshmisë dhe i pandehuri duhet të shpallet i pafajshëm.

Në përvojën time, në 90% të të gjitha rasteve, gjyqtarët nuk kanë asnjë dyshim për vërtetësinë e deklaratave të dëshmitarëve të prokurorisë dhe dënimin në bazë të këtyre deklaratave, përveç nëse avokati mbrojtës mund të minojë përmbajtjen e deklaratave duke i pyetur ato.

Çfarë do të bëjë avokati mbrojtës për mua?

!
"
Së pari dhe më kryesorja: inspektoni skedarët

I akuzuari mund të mbështetet në ndihmën e një avokati mbrojtës në çdo situatë të procedimit dhe e drejta për të inspektuar dosjet - d.m.th. mbledhja e provave që sistemi i drejtësisë beson se ka kundër jush - është në dispozicion vetëm për avokatin mbrojtës. Pa akses në dosje, ata përballen me frontin e drejtësisë pa dijeninë e fakteve.

Vetëm nëpërmjet njohjes së dosjeve ju dhe avokati juaj mbrojtës mund të jeni në pozitë të barabartë me autoritetet ligjzbatuese!

Pa përjashtim, avokati i mbrojtjes penale është ekskluzivisht i përkushtuar ndaj interesave tuaja dhe është rreptësisht i detyruar të ruajë konfidencialitetin. Gjithashtu, si organ i drejtësisë, për avokatin e mbrojtjes penale vlen si vijon: “Nuk gënjej kurrë, por nuk kam pse të them gjithçka që di”.

A ka edhe një mbrojtës publik në anën time?

!
"

Ai patjetër duhet të jetë!

Për të shpjeguar: Mbrojtësi publik është avokat mbrojtës – edhe avokatin mbrojtës të zgjedhjes suaj (!) – e cila mund të urdhërohet nga gjykata me vendim gjyqësor.

Gjykata vendos të caktojë avokatin si mbrojtës publik nëse ju dhe avokati e kërkoni këtë dhe plotësohen kërkesat ligjore për një mbrojtje publike.

Avantazhi: Së pari, mbrojtësi publik mund të lajë hesapet me thesarin e shtetit.

Disavantazhi: Mbrojtësi publik nuk mund të zëvendësohet më lehtësisht nga një avokat tjetër. Në këtë rast, gjykata duhet patjetër të përfshihet në dorëheqjen e mandatit!

Nëse nuk kujdeseni, gjykata do t'ju "shtyjë" me ndonjë avokat. Ky nuk duhet të jetë një avokat i keq; Por pse të rrezikoni kur gjithçka që duhet është një kontakt i shkurtër me një avokat mbrojtës? Per kete arsye: Telefono tani!

Një këshillë tjetër - në rastin e arrestimeve, është e rëndësishme t'i kërkoni gjykatësit të përdorë formulimin e mëposhtëm:

" The Do të doja që të më caktohej një avokat vetëm për sot.”

Kjo do të thotë që ju përfaqësoheni nga një avokat në rast arrestimi. Pastaj gjeni një avokat sipas zgjedhjes suaj për ta çuar çështjen më tej.